Berichten, Blogs NAH

Blogs over NAH? Wat is NAH?

Ik ga vanaf vandaag met enige regelmaat blogs schrijven en publiceren op mijn website over mijn ervaringen als NAH-coordinator, maar ook als ervaringsdeskundige op het gebied van NAH. Waarom blogs schrijven over NAH?

Ik werk inmiddels ruim 6 jaar als NAH-coordinator en nog steeds merk ik dagelijks dat NAH niet of nauwelijks bekend is, laat staan dat men weet wat de (on)zichtbare gevolgen zijn en hoe met NAH-getroffenen te moeten omgaan. Ik wil door over mijn ervaringen als NAH-coordinator te schrijven meer aandacht te vragen voor Niet-aangeboren hersenletsel en dat een ieder die hier niet of nauwelijks mee bekend is inzicht te geven over de gevolgen en de impact van NAH in het dagelijks leven. Maar ook om een beeld te geven hoe het is om van de een op de andere dag met NAH te moeten dealen.

Ik zal regelmatig gastschrijvers, NAH-getroffenen en mantelzorgers van NAH-getroffenen, uitnodigen om een blog te schrijven over hun ervaringen.

Deze 1e blog gaat over de definitie van NAH, de oorzaken en de omvang van deze groep getroffen mensen in cijfers.

Ik heb geen medische achtergrond, maar ben wel ervaringsdeskundig aangezien ik 11 jaar geleden een herseninfarct heb gehad. Zomaar, gratis en ongevraagd. Van de ene op het andere moment, zonder een waarschuwing vooraf, veranderde mijn leven …. een breuk in de levenslijn. Ik heb een boek geschreven, mijn eigen ervaringsverhaal, Kortsluiting in mijn hoofd.

Ik ga het hier niet hebben over mijn eigen ervaringsverhaal, indien je interesse hebt in mijn ervaringsverhaal dan kun je het boek bestellen bij BONSANG Advies voor € 24,50 inclusief verzendkosten. Stuur een mailtje naar info@bonsang.info m.v.v. uw naam, adres, postcode en woonplaats en maak € 24,50 over naar BONSANG Advies rekeningnummer NL38 INGB 0006 9856 64 en na ontvangst van uw betaling wordt het boek binnen 2 werkdagen per PostNL als verzonden.

NAH: waar hebben we het over?
Niet aangeboren hersenletsel is geen erkende chronische ziekte, het is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen veroorzaakt door: herseninfarct, hersenbloeding, hersentumor, wiplash, hersentrauna,n kunnen leven. cerebrale infectie, electrische schok, bijna verdrinking, hersenvliesontsteking, zuurstof te kort tijdens een operatie of door een hartstilstand, Covid-19.

Definitie van Niet-aageboren hersenletsel:
Afwijking of beschadiging van de hersenen die na de geboorte is ontstaan, met soms grote, vaak voor anderen, onzichtbare gevolgen voor de manier waarop de getroffenen en zijn/haar naasten hun leven kunnen leven.

Dementie, Alzheimer en Parkinson vallen niet onder de definitie van Niet-aangeboren Hersenletsel.

Cijfers over NAH

 • In Nederland zijn 650.000 mensen met NAH;
 • Jaarlijks komen hier 140.000 nieuwe getroffenen erbij;
  • waarvan 10.000 het niet overleven;-
  • waarvan 85.000 met traumatisch hersenletsel (THL)
 • jaarlijks belanden 21.000 in het ziekenhuis n.a.v. THL
 • Van de 140.000 nieuwe getroffenen betreft het 19.000
 • kinderen in de leeftijdscategorie 0 – 24 jaar
 • Schatting jaarlijks 60.000 ziekenhuisopnames met NAH;
 • 40.000 mensen hebben ernstige blijvende beperkingen;
  • waarvan 20.000 werknemers en slecht 40% keert binnen 2 jaar terug op de arbeidsmarkt;
 • 46% van de NAH-getroffenen kan niet meer werken,
  • echter bij 40% is nog wel arbeidscapaciteit aanwezig en deze wordt niet of nauwelijks gebruikt!

Jaarlijks krijgen 41.000 mensen hersenletsel door een CVA

 • 80% als gevolg van een herseninfarct
 • 20% als gevolg van een hersenbloeding
 • 94% is na 1 jaar nog ziek thuis en niet aan het werk;
 • 76% heeft nog last van cognitieve stoornissen;
 • 67% heeft nog gedragsproblemen;
 • 55% ervaart nog fysieke problemen;
 • 25% blijft ernstig beperkt;
 • 32% keert terug naar werk;
 • 90%heeft blijvend last van prikkel

Er zijn door NAH-getroffenen en mantelzorgers van NAH-getroffenen veel boeken geschreven. Op deze website onder bibliotheek NAH-Vraagwijzer staan enkele boeken welke ik van harte wil en kan aanbevelen. Het zijn boeken die ik zelf heb aangeschaft en gelezen.

Mensen met NAH zijn een onzichtbare groep in onze samenleving, voornamenlijk vanwege de vaak onzichtbare gevolgen. Cijfers zeggen vaak meer dan woorden. Ik denk dat het voor nu voor mijn 1e blog wel genoeg is.

Wil je mijn blogs en berichten ontvangen? Schrijf je dan in voor de berichtenservice en telkens als ik een bericht plaats op mijn website krijg je hier automatisch bericht van.

Lies Bonsang

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *