Activiteiten, Berichten

NAH-inloopochtend Leerdam

Stichting Hersenletsel.nl Zuid-Holland organiseert sinds september 2016 op dinsdagochtend  bij Verpleeghuis Lingesteyn in Leerdam een inloopochtend voor NAH-getroffenen, hun naasten en belangstellenden. De inloopochtend wordt mogelijk gemaakt door subsidie van de gemeente Leerdam.

Lotgenotencontact onderscheidt zich op verschillende punten van contacten met professionals en/of informele uitwisselingen met familieleden of vrienden. Het is de enige vorm van uitwisseling waarbij mensen door contact met ervaringsdeskundigen nieuwe kennis en attituden opdoen en ontwikkelen, die hen helpen met de gevolgen van NAH om te gaan. De gastvrouwen zijn ervaringsdeskundige of mantelzorgers van NAH-getroffenen en weten uit eigen ervaring wat het is om NAH te hebben. De ervaringsdeskundigheid groeit tijdens een lotgenotencontact door uitwisseling van kennis en ervaringen met de bezoekers en vrijwilligers. Bijzonder ten opzichte van steun geboden door buitenstaanders is het onderlinge begrip, herkenning en erkenning en niet onbelangrijk een luisterend oor. Je hoeft je niet te verdedigen of tekst en uitleg te geven. Lotgenoten bagatelliseren de gevolgen en blijvende, vaak onzichtbare, beperkingen minder snel en kunnen getroffenen en/of de mantelzorgers helpen hun ervaringen te accepteren.

De inloopochtend is wekelijks op dinsdag van 10 – 12 uur bij Verpleeghuis Lingesteyn, Lingesteynplantsoen 20 in Leerdam. Het doel van de inloopochtend is om op een laagdrempelige manier andere mensen met NAH te ontmoeten. Ook mantelzorgers, kinderen, buren, vrienden, familieleden van getroffenen zijn van harte welkom, maar ook belangstellenden. Tijdens de bijeenkomsten kunnen bezoekers hun vragen stellen en ervaringen uitwisselen. Er wordt naar je geluisterd en je krijgt alle tijd om je verhaal te kunnen vertellen. Vaak gaat het over de verandering van je levensstijl, je sociale leven, symptoomherkenning en niet onbelangrijk de emotionele verwerking. We vragen € 1,00  als eigen bijdrage voor de koffie/thee, aanmelden is niet nodig. Kom een keer langs om kennis te maken, u bent niet verplicht om de hele ochtend te blijven of om iedere week te komen. U bepaalt wanneer en hoelang u wilt komen.

De inloopochtenden in Rotterdam en Dordrecht zijn een succes omdat NAH-getroffenen en hun naasten tijdens afspraken met behandelende artsen niet toe komen om de impact van NAH op het dagelijks leven te bespreken. Het gaat vaak om de medische gevolgen en het herstelproces. NAH heeft naast de medische gevolgen en het herstelproces ook een impact op je welzijn, de dagelijkse activiteiten, zoals werk, sportbeoefening, persoonlijke verzorging, mobiliteit, je relatie e.d. Bij ons kunt u in alle rust met de gastvrouwen en overige bezoekers hierover van gedachten wisselen. Ook de NAH-coördinator is iedere dinsdagochtend aanwezig en bij haar kunt u terecht voor advies, voorlichting en ondersteuning.

Voor vragen en informatie kunt u contact opnemen met Lies Bonsang, regiobestuurder en NAH-coordinator Zuid-Holland Zuid: telefoon 06-15091924 of u stuurt een mail naar info@nahvraagwijzer.nl

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *